Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Deň ozbrojených zložiek a záchranných systémov s deťmi

Aktualizované:
V sobotu 5. septembra 2015 sa v areáli Vojenského historického múzea v Piešťanoch (ďalej len VHM) uskutočnil už 9. ročník kultúrno-spoločenskej akcie Deň ozbrojených zložiek a záchranných systémov s deťmi, pod záštitou ministra obrany SR Martina Glváča a primátora Piešťan Miloša Tamajku. Jeho organizátormi bol Vojenský historický ústav Bratislava (ďalej len „VHÚ“) v spolupráci s mestom Piešťany.
Riaditeľ VHÚ plk. Miloslav Čaplovič na slávnostnom otvorení privítal zástupcu veliteľa pozemných síl OS SR brig. gen. Juraja Krištofoviča, pridelenca obrany ČR v SR brig. gen. Zdenka Jakůbka, veliteľa taktického krídla Sliač plk. gšt. Vladimíra Lisého, primátora mesta Piešťany a ďalších hostí. V rámci bohatého programu upútali svojím vystúpením vojenská hudba OS SR, príslušníci Čestnej stráže OS SR, Policajného zboru SR, Colného úradu, Zboru väzenskej a justičnej služby SR. Veľkému záujmu divákov sa tešila ukážka rozvinutia protilietadlového kompletu S-300 PMU z nitrianskej protilietadlovej brigády. Najväčším spestrením dňa však bol prelet dvojice nadzvukových stíhacích lietadiel MiG-29 AS z taktického krídla Sliač a ich ukážka vyššej pilotáže nad areálom VHM Piešťany.
Počas dňa boli pripravené sprievodné aktivity vo forme statických prezentácií výzbroje, výstroja a techniky zúčastnených ozbrojených zložiek a organizácií. Svoju činnosť a hlavné úlohy v nich predstavili Colný úrad Bratislava, OR Hasičského a záchranného zboru v Piešťanoch, Personálny úrad OS SR, Vojenská polícia Trenčín, OO PZ SR v Piešťanoch. Pripravené boli súťaže, adrenalínové atrakcie pre deti (nafukovací hrad a nafukovacia šmykľavka, výstava RC modelov lietadiel, strelnica zo vzduchovky). Pútavé bolo aj predstavenie letky Virtuálne biele Albatrosy, kde si návštevníci mohli vyskúšať počítačovú simuláciu letu.
Samostatnú časť programu tvorila prezentácia klubov vojenskej histórie, ktoré spolupracujú s VHÚ – VHM. Statickú výstavu uniforiem a výstroja, dobový tábor doplnený o čs. 57mm protilietadlový kanón zo zbierok VHM prezentoval Klub ČSĽA Kolíňany. V spolupráci KVH ČSĽA Anthropoid z Mýta pod Ďumbierom pripravili pre divákov malú ukážku poradovej prípravy. Mimoriadna vďaka patrí združeniu Military Historical Museum Pohronský Ruskov. Nadšenci zo spomenutej organizácie priviezli do VHM okrem statickej ukážky sovietskych zbraní z obdobia 2. svetovej vojny tiež sovietsky 37mm protilietadlový kanón vz. 39 pochádzajúci zo zbierok múzejného oddelenia Svidník. Na kanóne vykonali celkovú rekonštrukciu podvozku, opravili funkciu námeru a odmeru, spravili kompletný náter. Tradíciu v spolupráci s VHM Piešťany má Klub vojenskej histórie ČSĽA Piešťany, ktorý pripravil výstavu spojovacej techniky z povojnového obdobia, rozsiahlu statickú výstavu osobnej výzbroje jednotlivca z obdobia po roku 1945. V spolupráci s príslušníkom Mestskej polície Piešťany - Igorom Žlnayom, bola prezentovaná výstavka historických perkusných zbraní doplnená o zaujímavý výklad.
VHM bolo počas 9. ročníka obľúbenej akcie sprístupnené širokej verejnosti len v tento jediný deň roka, nakoľko múzeum je zapojené do celonárodného projektu digitalizácie zbierkových predmetov financovaného z prostriedkov EÚ. Naši návštevníci mali možnosť voľného pohybu v expozícii VHM, pričom sa mohli posadiť do kabín vojenských lietadiel MiG-29, MiG-21, Su-22, L-29, L-410, Jak-40, vrtuľníkov Mi-8, Mi-24. Taktiež mali príležitosť spoznať vnútorné priestory tanku T-72, obrneného transportéra OT-64 a bojového vozidla pechoty. Podujatie aj napriek zhoršenému počasiu navštívilo takmer 2 000 divákov, ktorí počas celého dňa prejavovali o pripravené akcie nefalšovaný záujem.

Text: VHÚ
Foto: VHÚ-VHM Piešťany
Aktualizované:
Vypublikované:
Návrat na začiatok stránky