Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Nové pramene k vojenským dejinám Slovenska

Aktualizované:
Nové pramene k vojenským dejinám Slovenska
Nové pramene k vojenským dejinám Slovenska
Styčným bodom a ústredným motívom nového zväzku IV/2, s podtitulom Slováci v légiách a prvý československý zahraničný odboj 1914 – 1920, je účasť našich predkov v hnutí, ktoré viedlo k vytvoreniu samostatného štátu Čechov a Slovákov na troskách zanikajúcej habsburskej monarchie. Editori, plk. Mgr. Miloslav Čaplovič, PhD. a Mgr. Jana Zaťková, PhD., do publikácie zaradili viac ako stodvadsať zaujímavých dokumentov mapujúcich úlohu Slovákov pri nábore dobrovoľníkov, výstavbu čs. légií, ich každodenný život či návrat do vlasti. Z množstva legionárov slovenského pôvodu sa v dokumentoch vyskytujú mená známych dejateľov ako boli napríklad Jozef Gregor Tajovský, Martin Oríšek, Rudolf Viest, Vladimír Daxner, či Rudolf Gábriš.
 
Súbor dokumentov je výsledkom viacročnej výskumnej práce v domácich (Slovenský národný archív, Vojenský historický archív) i zahraničných archívoch (Vojenský ústřední archiv – Vojenský historický archiv v Prahe, Archivio Dell´ Uffizio storico dello stato magiore dell´ esercito v Ríme, Archiv ústavu T. G. Masaryka v Prahe).
 
Text dopĺňa bohatá obrazová príloha, ako aj stručné životopisy vybraných osobností z vojenských dejín Slovenska a Slovákov.
 
Publikácia je dostupná aj v elektronickej verzii na:
https://www.vhu.sk/pramene-k-vojenskym-dejinam-slovenska-iv2-slovaci-v-legiach-a-prvy-ceskoslovensky-zahranicny-odboj-1914-1920/
Aktualizované:
Vypublikované:
Návrat na začiatok stránky