Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

Medzinárodná vedecká konferencia Slovensko a Prvá svetová vojna

Aktualizované:
Medzinárodná vedecká konferencia Slovensko a Prvá svetová vojna
Medzinárodná vedecká konferencia Slovensko a Prvá svetová vojna
V dňoch 26. – 27. apríla 2024 sa pri príležitosti 20. výročia založenia Klubu vojenskej histórie Beskydy konala v Humennom ďalšia z medzinárodných konferencií Slovensko a prvá svetová vojna. Zúčastnili sa na nej odborníci na prvú svetovú vojnu zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Poľska a Ukrajiny. Počas rokovacieho dňa odzneli zaujímavé referáty venované vojnovým hrobom a cintorínom (Viktor Szabó – Vybrané štatistiky vojnového „cintorína hrdinov“ z prvej svetovej vojny v Košiciach, Anton Liška – Vojnové cintoríny z prvej svetovej vojny na území mesta Prešov, Pavel Filipek – Válečné hroby čs. vojáků a dobrovolníků z války proti Maďarům a maďarským bolševikům v letech 1918 – 1919), bojovej činnosti rakúsko-uhorských jednotiek (Tamás Pintér – Košickí delostrelci v Palestíne, Tomasz Wozny – Rakúsko-uhorská 4. jazdecká divízia v Karpatoch, Norbert Stercinger – Boje uhorského kráľovského košického 9. pešieho pluku pri obrane vrchu Bekeč), spomienkam niektorých vojakov (Anna Šimkuličová – Lajos Windisch-Graetz – obeť služby alebo akčný hrdina).

Na konferencii sa s príspevkom Československé légie v Taliansku (Rudolf Gábriš a nábor legionárov) zúčastnila aj vedecká pracovníčka Odboru vojensko-historických výskumov Mgr. Jana Zaťková, PhD.
Počas druhého dňa účastníci konferencie navštívili vojnové cintoríny vo Veľkrope a Breznici, ktoré sú dodnes mementom 1. svetovej vojny na Slovensku.

Text: VHÚ
Foto: VHÚ, KVH Beskydy

Fotogaléria

Aktualizované:
Vypublikované:
Návrat na začiatok stránky