Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

85. výročie úletu slovenských letcov do Poľska

Vypublikované:
85. výročie úletu slovenských letcov do Poľska
85. výročie úletu slovenských letcov do Poľska

Dňa 7. júna 2024 sme si v areáli Vojenského historického múzea Piešťany pripomenuli 85. výročie odvážneho činu ôsmich príslušníkov 3. leteckého pluku Milana Rastislava Štefánika s úmyslom zapojiť sa do rodiaceho sa československého zahraničného odboja. Bolo to ani nie tri mesiace od vyhlásenia Slovenského štátu ovládaného nacistickým režimom. Myšlienka úteku vzdušnou cestou a odhodlanie postaviť sa proti režimu sa zrodila v krátkom čase začiatkom mesiaca jún 1939 a vyvrcholila 7. júna v obedných hodinách. Piloti pod vedením vtedy ešte čatára Imricha Gablecha dokázali za dramatických okolností zabezpečiť dostatok paliva pre tri stroje Letov Š-328 a jeden Aero A.101. Štvorica lietadiel vyštartovala z Piešťan a pristála v Poľsku. Cieľom bolo vojenské letisko v meste Dęblin.

Pamätná tabuľa s menami letcov (Imrich Gablech,  Ľudovít Ivanič, Jozef Kaňa, František Knotek, Ján Lazar, Josef Řehák, Jozef Hrala a Karel Valach), dvojica stél venovaných generálmajorovi in memoriam Ottovi Smikovi a letcom pôsobiacim v čs. zahraničnom a domácom odboji v rokoch 1939 – 1945 boli slávnostne odhalené 11. septembra 2022. V piatok 7. júna 2024 položili vence na pamiatku ich činom predstavitelia ministerstva obrany, veľvyslanec Poľska, predstavitelia Veľkej Británie a Českej republiky. Nechýbala čestná stráž a ekumenická pobožnosť v réžii vojenských duchovných.

Prítomných privítal a slávnostný príhovor predniesol riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič. Po ňom sa prítomným prihovoril štátny tajomník ministerstva obrany Martin Vojtašovič a poľský veľvyslanec na Slovensku Maciej Ruczay. Ten upriamil pozornosť aj na čerstvú tragédiu – smrť poľského vojaka, ktorý deň predtým zahynul na poľsko-bieloruskej hranici. Prítomných požiadal aj o minútu ticha. Pamätnú tabulu vytvoril slovenský sochár Peter Meszároš, ktorý je aj autorom Brány slobody na Devíne, bronzovej sochy vojaka na pamätníku ČSAZ na Dukle a iných diel. Taktiež vytvoril aj súsošie Lasicu, Satinského a Filipa v Bratislave či bronzovú bustu Antona Srholca na Devíne a tiež sochu Franza Schuberta v Želiezovciach. Hostia sa oboznámili s areálom Vojenského historického múzea, kde sa v súčasnosti realizuje rekonštrukcia a výstavba nových výstavných priestorov.

Text: VHÚ

Foto: VHÚ

Fotogaléria

Návrat na začiatok stránky