Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

V. ročník akcie ,,Karpaty 1914/1915”

Aktualizované:
Dňa 18. apríla 2015 sa v obci Stebník (okres Bardejov) konal už piaty ročník podujatia ,,Karpaty 1914-1915”, na ktorom participoval aj Vojenský historický ústav Bratislava (ďalej ,,VHÚ”) prostredníctvom zamestnancov Vojenského historického múzea vo Svidníku. Hlavným organizátorom akcie bol Klub vojenskej histórie Beskydy z Humenného. Podujatie sa uskutočnilo pri príležitosti 100. výročia ,,Veľkonočnej bitky v Karpatoch”, ktorou vyvrcholili bojové operácie 1. svetovej vojny na našom území.

Múzejníci zo Svidníka na akcii prezentovali vo vlastnom stane zbierkové predmety – ručné palné zbrane a guľomety zo zbierok Vojenského historického múzea vo Svidníku z obdobia prvej, ako aj druhej svetovej vojny Medzi nimi nemohla chýbať jednoranná zadovka Werndl model 1867/77, ktorá sa začala vyrábať už v roku 1867, rakúsko-uhorská puška Mannlicher model 1895 – najrozšírenejšia zbraň, s ktoru vstúpilo Rakúsko-Uhorsko do prvej svetovej vojny, ako aj ruská pechotná puška Mosin model 1891.
Návštevníkov stánku VHÚ svidnícki múzejníci informovali o vývoji zbraní, ich zavedení do výroby a používaní v bojujúcich armádach. Okrem toho sa mohol každý záujemca odfotografovať s vybranou puškou, karabinou.

Hlavným bodom programu bola moderovaná ukážka bojov z 1. svetovej vojny, ktorá sa uskutočnila na autentickom mieste bojov z roku 1915. Zaujímavým spestrením programu boli vojenské pochody v podaní Vojenskej hudby Banská Bystrica, ako aj folklórne vystúpenia miestnych hudobných telies.
Účastníci mali možnosť zakúpenia zaujímavých predmetov súvisiacich s vojenskou tematikou ako napr. knihy, časopisy, propagačné materiály a podobne. V pomerne veľkom počte sa na podujatí zúčastnili príslušníci Československej obce legionárskej z Českej republiky v replikách dobových uniforiem československých legionárov.

Jediným nedostatkom podujatia, ktorý ale organizátori nemohli ovplyvniť, bolo pomerne chladné počasie.
 
Aktualizované:
Vypublikované:
Návrat na začiatok stránky