Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

VHÚ k Vám domov XVI.- Vojenské stravovanie

Aktualizované:
VHÚ k Vám domov XVI.- Vojenské stravovanie
VHÚ k Vám domov XVI.- Vojenské stravovanie
Odber stravy v poľných podmienkach počas cvičenia československej brannej moci v 30. rokoch 20. storočia. Jedlo je vojakom servírované z prenosných varníc (kotlov), v pozadí vidno komín poľnej kuchyne.

Granadír (recept pre 4 osoby)
Suroviny: 6 kusov väčších zemiakov, cestovinové fliačky s hmotnosťou 200 gramov, 2 cibule, 2 kávové lyžičky mletej červenej sladkej papriky, mleté čierne korenie, soľ, olej. Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Fliačky uvaríme podľa návodu v osolenej vode (s  kvapkou oleja). Precedené cestoviny zmiešame so zemiakmi, osolíme, jemne okoreníme a dobre premiešame. Cibuľku nadrobno nasekáme a vo väčšom hrnci na oleji popražíme „do sklovita“. Potom pridáme mletú sladkú papriku a  spolu s cibuľkou ešte krátko na miernom ohni popražíme. K  cibuli pridáme zemiaky s fliačkami a všetko dobre premiešame. Ak je to potrebné, jedlo ešte dochutíme soľou. Podávame s  nakladanou kyslou uhorkou alebo cviklou.

Text: Peter Chorvát (VHÚ Bratislava)
Foto: Dvacet let československé armády v osvobozeném státě.
Zdroj: Nástenný kalendár Vojenského historického ústavu 2013
Aktualizované:
Vypublikované:
Návrat na začiatok stránky