Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť na bočnú lištu

VHÚ k Vám domov XX.- Vojenské stravovanie

Vypublikované:
VHÚ k Vám domov XX.- Vojenské stravovanie
VHÚ k Vám domov XX.- Vojenské stravovanie
Presun poľnej pekárne československej armády do postavenia počas cvičenia v 30. rokoch 20. storočia. V poľných podmienkach bolo dôležité vybrať také miesto, ktoré bolo chránené pred potenciálnym protivníkom, resp. nepriateľom.

Šklbance s cibuľkou (recept pre 1 osobu)
Suroviny: 600 gramov zemiakov, 150 gramov krupicovej múky, 40 gramov masti, 80 gramov cibule, voda, soľ. Postup: Očistené, pokrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Po uvarení ich z dvoch tretín scedíme, posypeme múkou, premiešame, prikryjeme a necháme na kraji sporáka postáť. Potom z nich ich vymiešame hladké cesto a lyžicou namočenou v masti vykrajujeme šklbance, ktoré na záver posypeme pokrájanou cibuľkou predtým opraženou na masti.

Text: Peter Chorvát (VHÚ Bratislava)
Foto: Dvacet let československé armády v osvobozeném státě.
Zdroj: Nástenný kalendár Vojenského historického ústavu 2013
Návrat na začiatok stránky