VHÚ k Vám domov XXIV.- Vojenské stravovanie
![Príprava jedla v slovenskej armáde.](/data/images/27245.jpg)
Slivkové knedličky s makom (recept pre 1 osobu)
Suroviny: 600 gramov zemiakov, 200 gramov krupicovej múky, 500 gramov sliviek, 40 gramov masti (masla), 60 gramov maku, 60 gramov cukru, 1 vajce, voda, soľ. Postup: V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a prepasírujeme cez sitko. Potom pridáme múku, soľ, vajce a vypracujeme cesto, ktoré na pomúčenom lopári vyvaľkáme asi na hrúbku 1 cm. Cesto následne pokrájame na rovnaké štvorčeky, do ktorých zabaľujeme umyté a utreté slivky. Knedličky varíme asi 4 – 5 minút po ich „vyplávaní“ na povrch. Uvarené knedličky polejeme rozpusteným maslom a posypeme pomletým makom a cukrom.
Text: Peter Chorvát (VHÚ Bratislava)
Foto: VHÚ-VHA Bratislava
Zdroj: Nástenný kalendár Vojenského historického ústavu 2013